De imkervereniging Ter Apel en Omstreken: bevorder een gezonde bijenstand

Wat we doen

De Imkersvereniging Ter Apel en Omstreken heeft als doel het bevorderen en in stand houden van een gezonde bijenstand. 

Wilt u iets opsteken over het imkerwezen? Wij verzorgen diverse cursussen voor beginnende en gevorderde imkers. Een lekker potje zelfgemaakte bijenhoning? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht! Daarnaast organiseren wij verschillende bijzondere activiteiten zoals: lezingen, demonstraties en workshops. Het bestuur van onze vereniging bestaat uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. De Imkersvereniging Ter Apel e.o. is aangesloten bij de Nederlandse bijenhoudersvereniging.

 

Reizen langs bloeiende velden

Veel imkers reizen door het seizoen heen met hun bijen langs locaties waar veel drachtplanten zijn. In de lente bijvoorbeeld naar appel-, peren- of kersengaarden of koolzaad, in de zomer naar klavervelden en in de nazomer naar de hei. Imkersverenging Ter Apel e.o. heeft een speciale reiscommissie die op zoek gaat naar drachtvelden. De commissie maakt afspraken met de eigenaren van de velden en bepaalt wanneer er gereist kan worden. 

Bijenhouden binnen de bebouwde kom

Wij bieden imkers, die in de bebouwde kom geen bijen mogen houden, toch de mogelijkheid om hun hobby uit te oefenen. Imkersvereniging Ter Apel e.o. heeft namelijk de beschikking over een bijen- en drachtplantenpark. Hier mag zelfs een stal gebouwd worden van beperkte omvang.

Op elk (honing)potje past een dekseltje

Bloemenhoning

Verschilt van smaak al naar gelang het jaargetijde dat de honing door de bijen wordt gewonnen. 

Acaciahoning

Heerlijke bijenhoning afkomstig van de acaciaboom. Kristalliseert vrijwel niet.